MAINONNAN HUOMIOARVO EI OLE SATTUMAA - KUINKA SISÄLTÖJEN KANAVAOPTIMOINTI OHJAA HUOMIOTA
Mainonta kilpailee nykyään enemmän huomiosta kuin koskaan aiemmin. Selaamme keskimäärin satoja sisältöjä päivässä, mutta muistamme vain murto-osan niistä, mainoksia vielä vähemmän. Huomioarvo ei kuitenkaan ole täysin arvaamaton – se on täysin ohjattavissa oikeanlaisella kanavaoptimoinnilla.
Mitä huomioarvo oikeasti on?
Mainonnan huomioarvo tarkoittaa sitä, kuinka todennäköisesti mainos huomataan ja kuinka pitkään se jää mieleen. Ehrenberg-Bass Institute for Marketing Science korostaa, että brändin pitkäaikainen kasvu vaatii laajaa tavoittavuutta ja jatkuvaa muistijäljen vahvistamista. Tämä ei onnistu pelkällä "nerokkaalla sisällöllä", vaan myös sillä, missä ja miten sisältö esitetään.
Sisältöjen kanavaoptimointi ohjailee huomiota
Sisältöjen kanavaoptimointi tarkoittaa sisältöjen optimointia oikean kanavan, oikean ajan ja oikean yleisön mukaan, ja sen ydin on huomioarvon maksimoimisessa. Jokainen kanava on erilainen ja vaatii sisällöltä eri vaatimuksia.
- TV ja ulkomainonta tarjoavat laajan tavoittavuuden ja korkean visuaalisen huomioarvon, mutta vaativat toistoa muistijäljen synnyttämiseksi ja viestin läpiviemiseksi. Mainokselta vaaditaan myös johdonmukaisuutta ja selkeyttä.
- Sosiaalinen media tarjoaa tarkkaa kohdennettavuutta, mutta konteksti on silppuinen – huomio on hetkellistä. Mainoksen tärkein tehtävä on välittää viesti ja tuoda brändi esiin ensi sekunneissa.
- Verkkomainonta voi yhdistää laajan näkyvyyden ja taktisen mittaamisen, mutta huomio voi olla pirstaloitunut useisiin eri osa-alueisiin vierailun aikana. Mainoksen tärkein tehtävä on suorittaa ja manipuloida katse vaikka sitä näkyisi ruudulla vain osittain tai se olisi ohitettavissa.
Huomio syntyy valinnoista
Mainonnan huomioarvo ei ole ainoastaan mainosalustan varassa, vaan myös luovan. Kanavaoptimoinnilla voidaan aidosti ohjailla huomiota ja parantaa brändin muistettavuutta. Avain onnistumiselle on kanava- ja mainospaikka ymmärrys, kontekstitaju, brändin selkeä viesti ja visuaalinen identiteetti.
Lähteet:
- Ehrenberg-Bass Institute for Marketing Science: https://www.marketingscience.info/
- Romaniuk, J. & Sharp, B. (2016). How Brands Grow Part 2. Oxford University Press.
- Nielsen (2021). Global Trust in Advertising Study.
- Think with Google (2023). The Value of Multi-Channel Marketing.